MBSR tréning

Éber figyelmen alapuló stresszcsökkentés – egy hasznos eszköz a mindennapokban

 

A születésünk pillanatától kezdve az a célunk, hogy boldogok legyünk. Csecsemőként még elég nekünk az édesanyánktól kapott tej, azonban ahogy növünk, igényeink egyre nőnek. Felnőttként akkor tartjuk boldognak magunkat ha már van családunk, jó állásunk, sok pénzünk; szeretet és mások megbecsülése vesz minket körül.

 

De még a legszebb körülmények között is beköszönthet életünkben a stressz és a fájdalom. Ösztönösen arra törekszünk ilyenkor, hogy a fájdalmunkat eltüntessük, megváltoztassuk vagy ne vegyünk tudomást róla. A legújabb pszichológiai kutatások és bölcseleti hagyományok pedig már régóta felfedezték, hogy a fájdalom elleni küzdelem csak súlyosbítja a problémát.

 

Fájdalom x Ellenállás = Szenvedés

 

A fájdalom elkerülhetetlen az életünkben: szerelmi csalódás, betegségek, baleset. A szenvedés pedig az ellenállást jelenti, ahogy megfeszül a testünk tovább fokozva a fájdalmat, vagy ahogy vég nélkül töprengünk azon, mit kellett volna vagy kellene tennünk.

 

Mégis mit lehet tenni?

 

Egy forradalmian új megközelítés azt tanácsolja nekünk, hogy a viszonyunkat változtassuk meg a fájdalom felé. Hátraléphetünk és megengedő, szerető megközelítéssel kiegyensúlyozottak maradhatunk a legnagyobb fájdalom közepette is. Ilyenkor legtöbbször megtörténhet az, amit előtte el sem tudtunk képzelni: aminek nem állunk ellen, az magától elmúlik.

 

„Ellentmondásnak tűnhet, de ahhoz hogy boldogok lehessünk, át kell ölelni a boldogtalanságunkat”

 

Persze a legnagyobb kihívás az, hogyan tudunk együtt lenni érzelmi vagy fizikai fájdalmunkkal, anélkül hogy elborítana vagy lebénítana minket. A tudatos jelenlét (mindfulness, éber figyelem, éberség) megközelítése és gyakorlatai ebben segítenek bennünket. A gyakorlatok célja az, hogy finoman és gyengéden forduljunk magunk felé, majd vegyük észre milyen érzelmek, testi érzések és gondolatok vannak jelen fájdalmunk megtapasztalása során.

 

Csak akkor vagyunk képesek magunkon segíteni, ha tudjuk, hogy mit érzünk.

 

„Egy szerető anya akkor tud legjobban segíteni gyermekén, ha tudja mi fáj neki; hasonlóképpen meg kell figyelnünk hol és hogyan jelentkezik a fájdalom, hogy együtt tudjunk lenni vele”

 

A tudatos jelenlét gyakorlásával nem csak szenvedéseinket csökkenthetjük, hanem jobban jelen lehetünk a mindennapi életben: elég arra gondolni, hogy egy nap folyamán mennyi olyan tevékenységet végzünk, amelyre ügyet sem vetünk, mint például zuhanyzás, reggelizés, liftezés, gyaloglás a metróhoz, utazás a metrón…

 

Életünk nehéz helyzeteiben is segíthet ez a tudásunk: amikor hirtelen stressz ér minket a kapcsolatainkban vagy a munkánkban, a figyelmünk és légzésünk segítségével egyensúlyunkat megtarthatjuk, a mélypontról hamarabb kijöhetünk.

 

A 8 hetes tanfolyam során éber figyelmünkkel a jelen pillanat történéseihez térünk mindig vissza. Nyitottan, kíváncsian. Érdeklődő „tudósai” leszünk saját működésünknek: testünknek, érzelmeinknek, gondolatainknak.

 

Széken ülve, fekve vagy állva megfigyeljük légzésünket, megtanulunk éberen járni és gyengéd mozdulatokat végezni. Felvesszük újra a kapcsolatot a testünkkel, felfedezzük újra a környezetünk hangjait, zajait.

 

A közös gyakorlás tapasztalatait megpróbáljuk átvinni a hétköznapi életbe; újra és újra felidézzük a tudást, hogy létezünk. Újra „tudjuk”, hogy járunk, email-t írunk vagy étkezünk. Összes érzékszervünkkel és tele energiával tapasztaljuk azt, ami van.

 

A gyakorlatok során szerzett tapasztalatokat megbeszéljük. Legjobban tanulni közösen, egymástól lehet.

 

A tanfolyamok 8 héten keresztül tartanak, heti 2 órás foglalkozásokkal. A tanfolyam része még egy közös, félnapos gyakorlás is. Az otthoni formális gyakorlást hanganyagok segítik.

 

A tanfolyam Jon Kabat-Zinn világszerte elismert MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) anyagán alapszik.

 

A tanfolyamot Kabai József vezeti, aki a Jon Kabat-Zinn által vezetett Center For Mindfulness tanfolyamain sajátította el az MBSR stresszcsökkentő programját. Az utóbbi években a László Kórházban tartott MBSR tanfolyamokat, illetve Tudatos étkezés (Mindful Eating) témában tart bemutatókat és műhelyeket.